Què és un Fab Lab?

Un Fab Lab (acrònim de l’anglès Fabrication Laboratory) és un espai de disseny i producció d’objectes físics a escala personal, o local, que aplega màquines controlades per ordinadors, amb la capacitat de fabricar gairebé qualsevol cosa que s’imagini. La seva particularitat resideix en la seva mida i la seva forta vinculació amb la societat.

Els Fab Labs es mouen al voltant de dos moviments sociotecnològics: el DIY (do it yourself o fes-ho tu mateix) i el lliure flux de coneixement.

Grup de joves treballant en equip realitzant un projecte

Pilars principals dels Fab Lab

Educació:

Un objectiu clau del Fab Lab és capacitar els seus usuaris amb tecnologies de fabricació digital.

Tenint les eines de fabricació digital a les seves mans, l’usuari es sent empoderat més enllà del que és conscient que pot fer amb aquesta eina en particular; s’adona que la seva capacitat va més enllà del que abans es pensava que podia fer.

Els Fab Labs donen accés a les eines i fan que l’eina sigui accessible oferint formacions i tallers per conèixer com utilitzar-les i entendre què es pot fer amb elles.

Els usuaris del Fab Lab poden adquirir habilitats en disciplines com ara modelatge 3D, impressió 3D, disseny 2D, tall làser, Arduino, electrònica, robòtica, programació, informàtica, costura, entre d’altres; a més, l’estudiant pot aprendre i practicar en camps on la comunitat Fab Lab està fent recerca activament: biologia, nous materials, robòtica d’eixam i col·laborativa, tecnologia agrícola, etc.

Recerca:

Un Fab Lab és un laboratori i, per tant, considera la Recerca com una activitat clau. Molts Fab Labs estan connectats a centres de coneixement (universitats, institucions de recerca o empreses). Aquest fet, unit a la xarxa internacional de Fab Labs, permet intercanviar i acumular coneixement més ràpidament.

Però l’aspecte més potent del Fab Lab és que són laboratoris oberts, el que significa que qualsevol persona pot participar en la recerca, no només el personal tècnic/acadèmic. Són espais on realment la recerca ciutadana floreix donant lloc a nous projectes tècnics o artístics.

Innovació:

Els Fab Labs es descriuen sovint com a llocs on pots fer gairebé qualsevol cosa. Les màquines multipliquen la teva capacitat per desenvolupar, inventar i crear coses noves. Però la invenció no s’ha de confondre amb la innovació: no és fins que un invent troba una finalitat i els seus usuaris que es converteix en innovació.

Els Fab Labs, en ser laboratoris oberts, són grans hubs per a la transferència de tecnologia. El fruit de la recerca realitzada als laboratoris, amb el suport de la xarxa, es trasllada fàcilment a les empreses o emprenedors. Recíprocament, aquestes empreses, tenen un paper fonamental en l’ecosistema d’innovació dels Fab Labs.

On hi ha Fab Labs

Hi ha Fab Labs a tot el món. El creixement de la xarxa de Fab Labs s’ha realitzat de forma descentralitzada, involucrant múltiples agents (institucions públiques i privades, comunitats civils i grups diversos) obrint diferents espais simultàniament.

L’important d’una xarxa no és la seva existència, sinó el seu funcionament. La xarxa global compta amb mecanismes per a la interacció i la transferència de coneixements.

Mapa de fab labs

paeria.cat