El Mercat del Pla comptarà amb un laboratori d’innovació oberta i fabricació digital, el Fab Lab

L’edifici ha acollit aquest vespre la presentació d’aquesta iniciativa, que ha estat presidida pel paer en cap, Miquel Pueyo, qui ha destacat que “és un projecte clau perquè Lleida esdevingui capital referent i motor de la transformació tecnològica”

El Mercat del Pla ha acollit aquest vespre la presentació del projecte Fab Lab, el nou laboratori d’innovació oberta que s’ubicarà en aquest espai emblemàtic del Centre Històric amb l’objectiu d’apropar la tecnologia, la ciència i el disseny de la fabricació digital a tota la ciutadania i capacitar les persones en l’ús d’aquesta tecnologia.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit la presentació d’aquest espai per a l’educació la recerca i la innovació i ha destacat que el FabLab “és un projecte clau perquè Lleida esdevingui la capital referent que volem, perquè esdevingui motor de la transformació tecnològica del país”, dins de l’horitzó Lleida 2030.

“Serà el nostre petit Sillicon Valley, la baula necessària per a conservar i potenciar el talent local de que disposem. Aquest no és un projecte de màquines, sinó de persones i comunitats. Serà un espai d’oportunitats per als joves i la ciutadania en general, ja que disposaran d’un espai on podran explotar al màxim totes les seves capacitats tecnològiques, però també humanes. Perquè aquest FabLab vol ser, també, una eina d’empoderament contra la bretxa digital i un espai de cohesió”, ha afirmat Pueyo.

La segona tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, acompanyats pels representants de Fab Cat, la Xarxa de Fab Labs de Catalunya, Mat Laverne i Javier Hernández, han explicat el concepte d’aquest nou projecte, en un acte que ha comptat amb representació de diferents col·lectius i que ha estat conduït per Laura Sánchez.

El Fab Lab Lleida està pensat com un espai obert a tots els públics que ofereix eines, coneixement i acompanyament professional per fer tot tipus de projectes de base tecnològica: des d’impressió 3D i fabricació digital a robòtica, programació creativa, realitat virtual i augmentada, etc.

La instal·lació s’ubicarà a l’edifici del Mercat del Pla, mantenint manté el caràcter diàfan de l’espai original i generant nous espais funcionals i flexibles capaços d’adaptar-se a l’evolució de l’equipament. Comptarà amb tallers per a ús de maquinària, espais per a la gestió i la formació i un espai àgora per fer-hi activitats de format divers.

La posada en marxa del Fab Lab ajudarà a donar resposta a areptes com són l’escletxa digital, la participació ciutadana, el foment de la cohesió veïnal i les relacions comunitàries, la igualtat d’oportunitats, la dotació de recursos per a joves creadors i creadores, el foment de les vocacions en l’àmbit tecnològic, promoure la transferència i l’intercanvi de coneixements i la capacitació digital per a professionals per a la indústria 4.0, entre d’altres.

La inversió prevista és de 500.000 euros.

paeria.cat